piątek, 13 listopada 2015

#05 Treningowe kuchenne rewolucje — „Wild Kitchen...” zdrowo, smacznie i prosto!

Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma... ;) Potreningowa duża czysta micha. :) Wątróbka drobiowa duszona bez tłuszczu z ryżem (brązowy 3/4, biały 1/4) i kapustą kiszoną.

Przygotowanie: wątróbkę dokładnie płuczemy i wycinamy wszystkie błony. Zwracamy szczególną uwagę na miejsca, w których mogłyby się znajdować resztki żółci.  Trzeba je wyciąć z zapasem, żeby potrawa nie była gorzka. Jeśli widzimy, że wątróbka jest cała pokryta żółto-zielonymi plamami, to lepiej ją po prostu wyrzucić. Po oczyszczeniu wrzucamy wątróbkę do gorącej wody i czekamy, aż się zagotuje. Cedzimy... przelewamy wodą i wrzucamy do wcześniej przygotowanego wywaru z kostki rosołowej, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu... (kostka drobiowa, pieprz czarny ziarnisty) Gotujemy... dusimy na średnim/małym ogniu ok. 15 min, tyle w temacie. ;)

Wątróbka drobiowa duszona bez tłuszczu - 275 g, ryż brązowy... po ugotowaniu - 263 g, ryż biały... po ugotowaniu - 115 g, kapusta kiszona - 138 g, przyprawy... według uznania.

Porcja liczona na chłopa 70 kg czystej wagi, kaloryczność i makroskładniki... ok. 870 kcal, B [g] - 64, W [g] - 113, T [g] - 20.

Piotr Czesław/Wild Runner's Team

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz