Jak
się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma... ;) Potreningowa „duża” czysta micha. :) Wątróbka drobiowa duszona bez tłuszczu z ryżem (brązowy
3/4, biały 1/4) i kapustą kiszoną.
Przygotowanie:
wątróbkę dokładnie płuczemy i wycinamy wszystkie błony. Zwracamy szczególną uwagę
na miejsca, w których mogłyby się znajdować resztki żółci. Trzeba je wyciąć z zapasem, żeby potrawa nie była gorzka. Jeśli widzimy, że wątróbka jest cała pokryta żółto-zielonymi
plamami, to lepiej ją po prostu wyrzucić. Po oczyszczeniu wrzucamy wątróbkę do gorącej
wody i czekamy, aż się zagotuje. Cedzimy... przelewamy wodą i wrzucamy do wcześniej
przygotowanego wywaru z kostki rosołowej, ziela angielskiego, liści laurowych i
pieprzu... (kostka drobiowa, pieprz czarny ziarnisty) Gotujemy... dusimy na średnim/małym „ogniu” ok. 15 min, tyle w temacie. ;)
Wątróbka
drobiowa duszona bez tłuszczu - 275 g, ryż brązowy... po ugotowaniu - 263 g,
ryż biały... po ugotowaniu - 115 g, kapusta kiszona - 138 g, przyprawy...
według uznania.
Porcja
liczona na chłopa 70 kg czystej wagi, kaloryczność i makroskładniki... ok. 870 kcal,
B [g] - 64, W [g] - 113, T [g] - 20.
Piotr Czesław/Wild Runner's Team
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz